Techtron
Klant login
U bevindt zich hier: Techtron » Nieuws » TechTron brengt geavanceerd verlichtingsconcept ‘aan de praat’ met KNX
Deel deze pagina via:
  • TechTron brengt geavanceerd verlichtingsconcept ‘aan de praat’ met KNX
TechTron brengt geavanceerd verlichtingsconcept ‘aan de praat’ met KNX

Hypermoderne led lijnverlichting biedt Go-Tan ongekende mogelijkheden

Grote kans dat je Go-Tan Chilisaus in een keukenkastje hebt staan. Authentiek Oosters, maar het komt gewoon uit de Betuwe. Daar, in Kesteren, staat de fabriek van familiebedrijf Go-Tan. ‘Vernieuwing vanuit traditie’ is het motto van de familie Go. Vernieuwend zijn ze zeker, ook als het gaat om de uitrusting van de nieuwe fabriekshal. Vanuit een duurzame traditie en zorgzaamheid voor de 60 medewerkers, past het bedrijf een innovatief, gloednieuw verlichtingsconcept toe. Een verlichtingsconcept dat het beste van twee werelden biedt: duurzame, comfortabele led-verlichting met geautomatiseerde aansturing van KNX.

Het gaat Go-Tan goed. De bekende bereider van Oosterse gerechten en ingrediënten breidt daarom flink uit op de productielocatie in Kesteren. Daar kunnen ze straks nog meer woksauzen, seroendeng, kroepoek en sambal produceren voor de inmiddels 45.000 Europese afnemers per dag. Bij het ontwerp van de nieuwe fabriekshal met magazijn was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt voor de familie Go. Ook voor wat betreft de elektrotechnische installatie. Duurzaamheid voor het milieu, maar ook voor de mens en het bedrijf zelf. Bij een, door de TechTron Groep uitgevoerde marktoriëntatie viel het oog op de gloednieuwe lijnverlichting van Luminaid: de DATALUX.IQ. Deze innovatieve led-armaturen zijn drie meter lang en eenvoudig met elkaar te koppelen tot één ononderbroken lichtlijn. Het geïnstalleerde vermogen per strekkende meter is bijzonder laag. Belangrijk voordeel is dat het product voldoet aan de strenge HACCP-eisen binnen de voedingsmiddelenindustrie.

HACCP-proof
De voordelen van led-lijnverlichting ten opzichte van tl, liggen voor de hand: het energieverbruik gaat met 70 tot 80% omlaag, de kwaliteit van het licht blijft constanter en de armaturen gaan langer mee. Maar er is led en er is led. Go-Tan was na een bezoek bij een gerealiseerd project met de DATALUX.IQ, snel overtuigd. De noviteit in led-land was om meerdere redenen interessant voor de fabrikant. In een fabriekshal waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt, is glas uit den boze. Verlichtingsarmaturen moeten daarnaast bestand zijn tegen vocht, trillingen, lage temperaturen en chemische reinigingsproducten. Het DATALUX. IQ systeem is gemaakt van stevig UV-gestabiliseerd polycarbonaat, de ronde lichtlijn is naast stof- en spatwaterdicht, ook slagvast. Vuilophoping is nagenoeg uitgesloten en daarmee ook het gevaar dat dit vuil in de voedingsmiddelen terechtkomt. Go-Tan voldoet met de IP65 en IK10 certificering van DATALUX.IQ op alle fronten aan de strenge HACCP-eisen voor verlichting in een voedingsmiddelenfabriek. Dat gaf min of meer de doorslag.

Gelijkmatig licht is comfortabel
Maar er is meer. “De toegepaste leds in armaturen worden met de dag efficiënter. Ze geven steeds meer licht in verhouding tot het opgenomen vermogen. Bij lijnverlichting zie je daardoor steeds vaker dat men minder armaturen toepast met feller licht, op grotere afstand van elkaar. Daarmee wordt lijnverlichting eigenlijk weer puntverlichting. Wanneer je als heftruckchauffeur op een heftruck in een stellingpad continu naar boven kijkt, kijk je of in een fel lichtpunt of in een donker gat. Dat is niet comfortabel. Het voordeel van deze lijnverlichting is nu juist het continue en uniforme licht, zonder hinderlijke verblinding, in combinatie met een optimale verticale gelijkmatigheid. Gelijkmatig licht is comfortabel voor de ogen en geeft een rustig beeld. Dat is wat de Datalux.IQ doet. Het is led, het is lijn èn het is efficiënt,” legt Gerard van der Sluis van Luminaid uit. Ook dat was een belangrijke overweging voor de voedingsmiddelenproducent. De eigenaren wilden waken voor mogelijke verblinding, schaduweffecten en de nodige veiligheidsrisico’s. Ze zochten naar de beste lichtopbrengst voor mens en product. Met een comfortabel lichtniveau en een bijzonder laag geïnstalleerd vermogen, geeft Go-Tan invulling aan een duurzame bedrijfsvoering.

Licht en data in één
Om meer functionaliteiten te bieden dan alleen licht, is de led-lijnverlichting van Luminaid voorbereid op het doorzetten van data. Zo kan Go-Tan, zonder dat ze daarvoor aparte bekabeling nodig hebben, op de lijnverlichting ook ethernetapplicaties toepassen, zoals ip-camera’s, audiosystemen en wifi-hotspots. De lichtlijnen bij Go-Tan zijn verder uitgerust met aanwezigheidsdetectoren en een noodverlichtingssysteem. De detectoren zorgen ervoor dat de verlichting in de stellingpaden aan en uit wordt geschakeld op basis van aanwezigheid. De noodverlichting is een interessant detail. Bij spanningswegval dient de hele lichtlijn als noodverlichting. In elk armatuur zit een printplaat die bij het wegvallen van de spanning zorgt dat de verlichting ingeschakeld wordt als noodbedrijf, in gedimde stand. Dat is mogelijk door middel van een centraal accu-pakket dat aan het begin van elke lijn is geplaatst. Wel zo makkelijk als er onderhoud of vervanging nodig is.

Externe driver
Van der Sluis wijst op nog een unieke eigenschap van de DATALUX.IQ. “Zo is het meest kwetsbare onderdeel uit een LED-armatuur, de driver uit het armatuur gehaald en wordt aan het begin van elke lijn een externe centrale driver geplaatst." Op basis van de lengte van de lichtlijn is in dit geval de juiste driver geselecteerd en voor je toepassing het juiste afstraalprofiel van de interne lens gekozen.

KNX sturing mogelijk gemaakt
TechTron Groep, technisch dienstverlener uit Veenendaal leverde de elektrotechnische installaties en heeft het hoogwaardige DATALUX.IQ lijnverlichting systeem toegepast. Het innovatieve bedrijf pakte de uitdaging met beide handen aan. TechTron had dit innovatieve, gloednieuwe product nog nooit eerder toegepast maar was na een demonstratie bij een bestaand project met DATALUX.IQ en een technische test binnen het eigen bedrijf enthousiast over de bijzondere eigenschappen. Eén onderdeel was in eerste instantie wel een uitdaging. KNX-programmeur Gert van Dijk: “We hadden al met de klant besproken dat we lichtsturingen met KNX zouden gaan realiseren. Om twee redenen. We kunnen daarmee de basis leggen voor extra functionaliteiten en/of uitbreidingen in de toekomst. Maar vooral ook omdat we de verlichting willen kunnen dimmen naar de gewenste intensiteit in de verschillende ruimtes. In de praktijk sturen wij, in bijna al onze projecten, lichtinstallaties aan met DALI. Lichtsturingen met de bijbehorende lichtniveaus zijn dan vrij snel te realiseren. Dit product van Luminaid is vrij makkelijk in- of uit te schakelen maar hoe reageert dit product op een 0-10 Volt aansturing vanuit KNX? Dat was de grote vraag.”

Dimmen zonder DALI
Uiteindelijk vond TechTron een oplossing. Door het toepassen van een KNX/0-10Volt interface van Schneider Electric kan KNX rechtstreeks communiceren met het moderne verlichtingssysteem. Zo werd het mogelijk om in de productiehal alle verlichting per vak te programmeren op verschillende lichtniveaus. Gert van Dijk: “In het magazijn start de verlichting bij het inschakelen automatisch op 100%, maar in de productiehal hebben we standaard een lager lichtniveau gehanteerd. Op deze manier denken we ook aan het energieverbruik, daarnaast wordt het door deze oplossing mogelijk om bij veroudering van de armaturen – en wellicht vermindering van de lichtopbrengst – op te schalen naar bijvoorbeeld 90% van het maximum in de productiehal. Zo blijft de lichtkwaliteit voor de medewerkers altijd stabiel en aangenaam. Op dit moment gaat het nog puur om het gedimd in- en uitschakelen van de verlichtingsinstallatie naar een vooraf bepaald niveau, maar door het toepassen van KNX kunnen ook handmatige dimregelingen geprogrammeerd worden als de gebruiker dit wenst. Volgens van Dijk is het dimmen van led-verlichting met KNX soms nog best een uitdaging. “Met DALI-drivers bij het armatuur is het goed te doen, maar ook met centrale drivers vanuit bijvoorbeeld de meterkast in een woning hebben we al projecten gerealiseerd. In dit project ging het om een 0-10V sturing en lag de uitdaging in de combinatie van het component, de hoeveelheid verlichting maar ook de onbekendheid met het product. Hoe reageert het product op jouw aansturing? Uiteindelijk onderzoek je dat, treed je in contact met de leverancier en zie je dat op technisch vlak veel te realiseren is,” zegt hij.

Buiten bekende paden treden
Veel installateurs kiezen voor de bekende weg, voor beproefde oplossingen. Maar zo blijft hun wereld klein, en ook die van de klant. Soms is een beetje lef nodig om je horizon te verbreden. Gert van Dijk: “Het was best uitdagend om een nieuw product toe te passen, om buiten de bekende paden te treden. Maar het is juist onze taak om nieuwe mogelijkheden te verkennen en te puzzelen op vraagstukken die nog niet eerder zijn voorgekomen. Zo is het dan uiteindelijk gelukt om de meest geavanceerde led-lijnverlichting van vandaag de dag te koppelen aan de wereld van KNX. Dat zegt iets over KNX, maar dat zegt ook iets over ons. Voor de klant hebben we een uiterst efficiënte, veilige en slimme verlichtingsinstallatie kunnen opbouwen op een infrastructuur die nog veel meer mogelijkheden biedt.”

Bron: Elektropraktijk november 2017

REACTIES
    Er zijn nog geen reacties voor dit item
REAGEER OP DIT ARTIKEL

nieuwsbrief